Corporate Finance Zuid

  • Kies uw taal
  • Dutch Language
  • English Language
  • Spain Language

Waardering van innovatieve ondernemingen, start- en scale upsBedrijfsoptimalisatie-Monitor programma40% van de ondernemers overschatten verkoopwaarde van eigen bedrijf


Ons kantoor heeft onlangs meegewerkt aan een landelijk onderzoek voor het Financieel Dagblad en Brookz-Overnamebarometer.

Ondernemers hebben een veel te rooskleurig beeld van de verkoopwaarde van hun bedrijf. Vier van de tien ondernemers schatten de verkoopwaarde van hun bedrijf veel te hoog in. Dat schreef bemiddelaarsplatform Brookz ook al op 17 februari 2016 naar aanleiding van een eigen onderzoek naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 178 fusie- en overnamekantoren voor het midden- en kleinbedrijf. Volgens Brookz denkt een ondernemer gemiddeld 30% meer te krijgen voor zijn bedrijf dan de waarschijnlijke reële marktwaarde. Dat heeft in 36% van de gevallen te maken met wensdenken. De ondernemer die zijn bedrijf wil verkopen, kijkt bijvoorbeeld wat hij nodig denkt te hebben voor zijn pensioen. Andere motieven voor de te zonnige inschatting van de verkoopwaarde zijn verkeerde informatie van vrienden en bekenden, zelfoverschatting en een verkeerde voorlichting door een adviseur. Ook overnamebemiddelaar Marktlink constateerde vorig jaar dat de helft van de familiebedrijven geen idee heeft wat hun onderneming waard is. Gemiddeld schatten zij de waarde op negen keer de jaarwinst, bleek uit een peiling. In de praktijk wordt vaak vier tot zes keer de jaarwinst betaald, stelde de bemiddelaar op basis van de eigen ervaringen. Veel ondernemers in het MKB kijken bij de waardebepaling vooral naar het verleden, terwijl kopers vooral naar de toekomst kjken.